Ze względu na rosnące problemy związane z otyłością i niedoborem witaminy D wśród dzieci, naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego, Uniwersytetu Adelaide oraz Uniwersytetu Kopenhaskiego przeprowadzili badania sprawdzają oba zagadnienia.
Dane zebrano od 182 losowo wybranych dzieci w wieku 6–13 lat w szkołach podstawowych w centralnej Polsce. Pomiary obejmowały wymiary antropometryczne, skład ciała, kwestionariusze wypełnione przez rodziców uczestników oraz próbki śliny. Poziom całkowitej 25-hydroksy witaminy D - witaminy 25(OH)D oceniono z próbek śliny przy użyciu zestawu do testu immunoenzymatycznego.
Badania wykazały, iż sezon pobierania próbek śliny i stan karmienia piersią były silniej związane ze składnikami ciała, BMI i WHR, niż stężenia 25 (OH) D.
Swoje badania opublikowali w American Journal of Human Biology, „Association of saliva 25(OH)D concentration with body composition and proportion among pre-pubertal and pubertal Polish children„
IF:1.438
Zapraszamy do lektury.